vasárnap, július 01, 2012

Forrázott káposztasaláta/Ungarischer Krautsalat

(Rezept unten auch auf Deutsch)
Hosszú évek hiábavaló kisérletezése után, ma végre sikerült elcsípnem nagymamám isteni káposztasalátájának ízét! Korábban az összetevök aránya valahogy nem hozta azt a kívánt sikert, hogy ízlelöbimbóimon keresztül visszaidézödjön a régi gyerekkor. De most végre megvan...

Hozzávalók:
1/2 kg vékonyra gyalult, fehér káposzta
1 nagy fej lilahagyma
2 tk köménymag
2 tk só
7-8 ek 6 %-os alma ecet
10 szem egész bors
folyékony édesítöszer, vagy cukor (ki hogy szereti)
1 l víz
A káposztát egy nagyobb edénybe (vájdlingba?) teszem. A hagymát nagyon vékony csikokra felszeletelem, elosztva rászórom a káposztára. Sózom, hozzáadom a köménymagot, borsot, összekeverem. Lefedem és kb 1/2 órán át állni hagyom.
Egy fazékban felforralom a vizet az ecettel és az édesítöszerrel (jó intenzív íznek kell lennie), majd ráöntöm a káposztára. Lefedve hülni hagyom. Nagyobb üvegbe töltve a hütöben 2-3 hétig is eláll.

Zutaten:
500 g Weißkraut, fein gehackt
1 rote Zwiebel
2 TL Kümmel
2 TL Salz
7-8 EL Apfelessig
10-15 Pfeffer, ganz
Süßstoff oder Zucker
1 l Wasser
Das Weißkraut in eine große Schale geben. Die Zwiebel in feine Streifen schneiden, mit Kraut vermischen. Salz, Pfeffer und Kümmel hinzufügen. Abdecken und stehen lassen. Wasser, Essig und Süßstoff (Zucker) aufkochen und über das Kraut gießen. 2 Std. ziehen lassen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése